Greutatea corporala si miscarea

GREUTATEA CORPORALA SI MISCAREA

Poti verifica daca ai o greutate si forma fizica sanatoase sau daca dimensiunea corporala iti poate afecta sanatatea inimii, calculandu-ti indicele de masa corporala si masurandu-ti talia.

 

Indicele de masa corporala

Indicele tau de masa corporala este bazat pe inaltime si greutate. Il poti calcula impartind greutatea ta la inaltime, inmultita cu 2.

Indicele de masa corporala = greutate/inaltime x 2

Asadar, daca ai 1.75m inaltime si cantaresti 73 kg, indicele tau de masa corporala este 73/1.75 x 2 sau 20.88, ceea ce este in limitele unui indice sanatos.

Masurarea taliei

Circumferinta taliei tale este considerata un instrument de masura si mai bun pentru sanatatea inimii tale decat indicele de masa corporala. Depinde daca ai forma de mar sau de para! Daca ai exces de greutate in jurul taliei, ai forma de mar, dar daca aceeasi greutate este distribuita pe solduri, atunci ai forma de para.  

Studiile au aratat ca cei cu forma de mar pot avea riscuri mai mari de boli cardiovasculare decat cei cu cu forma de para – daca acesta este si cazul tau, este si mai important sa pierzi din greutate pentru sanatatea inimii tale.

Poti afla daca esti "mar" sau "para" doar masurandu-ti talia. Nu trebuie decat sa o masori la mijlocul distantei dintre partea de jos a sternului si cea de sus a soldului (pentru majoritatea acest punct va fi deasupra buricului).

Articole recent vizualizate